Strengere regels voor de invordering van schulden bij de consument vanaf 1/9/2023

Het Wetboek Economisch Recht (WER) werd aangevuld met een nieuw Boek XIX. Hiermee wordt de minnelijke invordering van schulden bij de consument verder geregeld en worden er strenge regels opgelegd aan de schuldeiser. Deze nieuwe regels zijn van toepassing op nieuwe overeenkomsten en nieuwe schulden vanaf 1 september 2023 en op alle invorderingen vanaf 1 december 2023. Deze wet treedt in werking op 1 september 2023.

Read More
Onrechtmatige bedingen bij B2B-contracten: bescherming voor kleinere bedrijven

De wetgever beschermt reeds lange tijd consumenten tegen de ‘macht’ van bedrijven door bijvoorbeeld een heel aantal bedingen in B2C-contracten te verbieden. Thans is de wetgever ook van oordeel dat in B2B-verhoudingen er ook vaak een onevenwicht bestaat tussen verschillende ondernemingen die met elkaar wensen te contracteren. Daarom besloot de wetgever om ook onderneming een bepaalde bescherming te bieden.

Read More
Raf Hectors
De rechtsplegingsvergoeding: ‘verliezende’ partij betaalt de erelonen en de kosten van de tegenpartij

Sinds 1 januari 2008 heeft de ‘in-het-gelijke-gestelde partij’ het recht om het ereloon en kosten van zijn advocaat te laten vergoeden door de ‘verliezende partij’. Deze de zogenaamde ‘verhaalbaarheid van de erelonen’ wordt bepaald door artikel 1022 van het Gerechtelijk Wetboek en is beter gekend als de ‘rechtsplegingsvergoeding’ (RPV).

Read More
Raf Hectors