Wat is een invorderingsprocedure voor onbetwiste geldschulden (ook IOS-procedure genoemd)?
De bedoeling van de IOS-procedure is het ontlasten van de rechtbanken met betrekking tot het grote aantal vorderingen aangaande onbetwiste schulden. Op deze manier kan een schuldeiser een uitvoerbare titel bekomen zonder eerst langs te rechtbank te moeten passeren.
Door de Wet van 19 oktober 2015 houdende wijziging van het burgerlijk procesrecht en houdende diverse bepalingen inzake justitie werden de artikelen 1394/20-27 toegevoegd aan het Gerechtelijk Wetboek.
Deze bepalingen zijn in werking getreden op 2 juli 2016, met als doel een administratieve procedure (ook wel IOS- of CROS-procedure genoemd) te voorzien naast de bestaande gerechtelijke procedure, waarbij de schuldenaar wordt aangezet om – zonder tussenkomst van de rechter – openstaande schulden zo spoedig mogelijk te vereffenen.
Vooraleer een schuldvordering in aanmerking kan komen voor de IOS-procedure dient aan een aantal voorwaarden te worden voldaan:
Zowel de schuldeiser als de schuldenaar moeten een onderneming zijn (m.a.w. dienen zij een inschrijving te hebben in de KBO)
Bij geen van beide partijen mag er zich een toestand van samenloop voordoen (faillissement, gerechtelijke reorganisatie, vereffening, collectieve schuldenregeling, …)
Het moet gaan om een niet-betwiste schuldvordering
Het dossier dient te worden voorbereid en overgemaakt aan de gerechtsdeurwaarder door een advocaat
De schuldvordering vindt haar basis in de activiteit van de onderneming
De partijen zijn geen publieke overheden
Via de IOS-procedure kunnen er bovenop de hoofdsom ook schadebedingen en intresten worden ingevorderd, doch deze mogen samen niet meer dan 10% van de hoofdsom bedragen, alsook een bijkomende vaste verhoging van 40 euro.
Hoe verloopt een IOS-procedure?
De advocaat als eerste rechter:
als eerste stap dient de vordering te worden geverifieerd door een advocaat, voornamelijk wat betreft het onbetwiste karakter ervan, maar ook om na te kijken of aan de overige toepassingsvoorwaarden werd voldaan. Is dit het geval, dan maakt de advocaat het dossier over aan de gerechtsdeurwaarder.
De aanmaning tot betalen:
de gerechtsdeurwaarder betekent een ‘aanmaning tot betalen’ aan de betrokken schuldenaar, waarin een aantal verplichte vermeldingen moeten staan (zoals de samenstelling van het ingevorderde bedrag, de verschillende reactiemogelijkheden voor de schuldenaar e.d.) en waarbij het door de wet voorziene antwoordformulier wordt gevoegd. Vanaf het moment van betekening beschikt de schuldenaar over een termijn van één maand waarbinnen hij kan reageren.Reactiemogelijkheden voor de schuldenaar (binnen de maand na betekening):
a. Hij betaalt het volledige openstaande saldo. Deze betaling geldt dan als dading en hiermee wordt de procedure dan ook afgesloten.
b. Hij betwist de schuld op gemotiveerde wijze middels gebruik van het antwoordformulier. In dit geval wordt de IOS-procedure afgesloten en dient de schuldeiser zich alsnog tot de rechter te wenden om betaling van zijn vordering te bekomen.
c. Hij vraagt een afbetalingsplan (de schuldeiser kan dit voorstel aanvaarden, waarbij de IOS-procedure wordt opgeschort zo lang de schuldenaar de afbetalingsregeling nakomt, ofwel gaat de schuldeiser niet akkoord, waarbij de schuldenaar een nieuw voorstel kan doen, dan wel waarbij men terug dient te vallen op één van de andere hier vermelde opties).
d. Hij betaalt slechts gedeeltelijk, wat gelijk staat aan een niet-betwisting en waarmee de procedure dus gewoon verder loopt.
e. Hij reageert niet.
Het PV van niet-betwisting:
indien er binnen de voorziene termijn van een maand niet werd betaald, er geen afbetalingsregeling werd overeengekomen of er geen gemotiveerde betwisting werd ingediend, dan zal de gerechtsdeurwaarder na een bijkomende termijn van 8 dagen een zgn. PV van niet-betwisting opstellen.
Dit PV wordt uitvoerbaar verklaard door een magistraat die nogmaals nagaat of aan alle vormvereisten werd voldaan. Van zodra het PV van niet-betwisting uitvoerbaar werd verklaard, beschikt de schuldeiser over een uitvoerbare titel, op basis waarvan de gerechtsdeurwaarder tot gedwongen uitvoering kan over gaan.
De schuldenaar behoudt echter steeds het recht om alsnog naar de rechter te stappen om de schuldvordering ten gronde aan te vechten. De uitvoeringsprocedure wordt hiermee opgeschort.
5. Wenst u een IOS procedure op te starten? Wij kunnen u hierbij helpen.
Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of laad via deze pagina uw onbetaalde factuur op.